Bašta Fest u Bajinoj Bašti

Sedmi Bašta Fest održaće se u Bajinoj Bašti od 23. do 26. jula!

Festival je fokusiran na filmove s autentičnim glumačkim ostvarenjima, a karakterističan je po tome što se sve programske celine odvijaju na otvorenom i besplatne su.

Pokrenut i vođen od strane tima mladih filmskih autora, Bašta fest je dobar primer razvoja inicijative i kreativnog entuzijazma. Sa idejom da decentralizuje kulturu, festival usmerava bogat filmski, muzički, prateći i edukativni program na Zlatiborski okrug u kome je Bajina Bašta smeštena. Najveći uspeh festivala je činjenica da je u toku proteklih šest godina postao tačka sretanja studenata, mladih filmskih autora izčitavog sveta, glumaca iz zemlje i regiona, među kojima su bili i Dragan Bjelogrlić, Hana Selimović, Slaven Došlo, Marko Janketić, Milan Marić, Isidora Simijonović i mnogi drugi.

Bašta Fest 2020 biće sedmo izdanje jedinstvene filmske manifestacije i održaće se od 23. do 26. jula.

Kako su saopštili organizatori, s obzirom na novonastale okolnosti, festival će biti revijalnog karaktera i imaće fokus na domaće i regionalne autore. Svi filmovi prijavljeni za ovogodišnji Bašta Fest biće pomereni za selekciju za narednu godinu.

Ovogodišnji filmski program predstavlja sedam debitantskih filmova reditelja koji su do sada bili deo Bašta Festa, a koji su imali svoje premijere u protekle dve godine.

Uz debitantske filmove Marka Đorđevića, Ene Sendijarević, Maše Nešković, Nermina Hamzagića, Stefana Maleševića i Milene Grujić možeš pogledati i njihove kratke filmove koji su bili deo takmičarskog programa festivala do sada, kao i debitantski film Ognjena Glavonića koji je bio selektor festivala u peiordu 2014-2016. godine.

Festival se ove godine održava uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog Centra Srbije, opštine Bajina Bašta i drugih. Medijski sponzor Bašta festa ove godine je Oblakoder magazin.