Umetnost, istorija i dizajn u doba korone

U okviru projekta Univerziteta Metropolitan MET Talks održaće se novi vebinar preko Zoom platforme na temu Umetnost, istorija i dizajn u doba korone, koji će održati dr Svetlana Smolčić Makuljević, profesorka Istorije umetnosti i dizajna i dekan Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan.

Umetnost i dizajn, kao sastavni delovi vizuelne kulture i istorije umetnosti u okviru kriznog perioda globalne pandemije pokazali su se kao sigurno bekstvo od zastrašujuće stvarnosti. 

Cilj MET vebinara iz oblasti istorije dizajna i vizuelne kulture je da se učesnicima bliže ukaže na to šta iz istorije možemo da naučimo danas u okolnostima globalne opasnosti o umetnosti i dizajnu. Na osnovu brojnih primera ukazaće se na mehanizme digitalnog čuvanja umetničkih dela globalno, kako se sakupljaju umetnička i dizajnerska dela, kao dela inspiracije u bazama podataka Univerziteta Metropolitan, ali i kako se kreiraju privatne arhive i muzeji sećanja.

Vebinar će se održati u petak, 3. jula sa početkom u 18 časova.

Prof. dr Svetlana Smolčić Makuljević je teoretičar i istoričar umetnosti i vizuelne kulture, koja je titulu doktora filozofije stekla na prestižnom državnom univerzitetu u Beču. Autorka je međunarodno priznate monografije Manastir Treskavac i dobitnica prestižne nagrade iz istorije umetnosti udruženja ULUPUDS za 2019. godinu, kao i brojnih naučnih studija i tekstova. Od 2008. godine na Univerzitetu Metropolitan predaje Istoriju umetnosti i istoriju dizajna. Bavi se kreiranjem koncepta izložbi i piše kataloge. Zajedno sa kolegama i studentima Univerziteta Metropolitan je kustos (autor) izložbi Srednji vek i dizajn, Prvi svetski rat u porodičnim albumima, Dizajn nostalgije, Dizajn sećanja, Dizajn i istorija sporta.

Za događaj se možeš prijaviti putem ovog linka. 

Za sve dodatne informacije, piši na: info@metropolitan.ac.rs