Bitka za Košutnjak: Pridruži se i ti

Novi plan detaljne regulacije područja Filmskog grada predviđa brutalnu urbanizaciju najlepšeg dela Košutnjaka, gde će, pored sadržaja javne namene, nići i više od 3.300 luksuznih stanova, zbog čije gradnje će biti iskrčeno skoro 30 hektara gradske šume.

To je izazvalo ogroman bes i nezadovoljstvo građana iz naselja koja gravitiraju ka Košutnjaku, ali i ostalih stanovnika Beograda koji shvataju značaj javnih prostora i očuvanja prirode.

Akcija Bitka za Košutnjak pokrenuta je u julu 2020. godine, u kojoj solidarno, građani svih udruženja, inicijativa i pokreta koji se bore za zelene površine, parkove, reke, obale, traže sastanak sa državnim rukovodstvom, sa premijerkom i predsednikom. Građani i dalje čekaju da saznaju tačan plan projekta, jer postoji jednoglasan stav među njima/nama da ga treba obustaviti, uzimajući u obzir sve štetne posledice ovog projekta.

Građani mogu da daju svoje mišljenje na Ranom javnom uvidu koji traje do 13. jula. Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je građane i građanke da potpisom podrže Inicijativu za odbranu Košutnjaka i pomognu da se spreči namera investitora i gradskih vlasti da poseku skoro 30 hektara gradske šume i na tom poručju izgrade stambeno-komercijalni kompleks.

Kako da i ti možeš da pomogneš?

Možda se ne zanimaš mnogo za lokalnu politiku odnosno zelene teme ili nemaš dovoljno informacija, ali ovo svakako predstavlja problem koji ne samo da pogađa tebe, nego i mnoge buduće generacije. Svoj doprinos pravednoj borbi, za početak, možeš dati potpisivanjem peticije koja se nalazi na OVOM linku.

 

Takođe, u toku je rani javni uvid povodom izrade plana detaljne regulacije i prilika da se i ti uključiš. Svoje primedbe na ovaj plan možete dostaviti najkasnije do 13. jula OVDE.

 

Delovi teksta preuzeti su odavde, a fotografija sa ovog sajta.